Jestem ze wsi i jestem z tego dumna.

Gotowanie


Szybkie omlety
1 jajko, 1 kopiata łyżka mąki, 1 łyżka cukru, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju,

Ubić białko dodając pod koniec cukier a następnie żółtko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  i delikatnie domieszać do piany. Ewentualnie rozrobić odrobiną wody. Usmażyć na oleju na złotu kolor.
Podawać z jogurtem, owocami, bitą śmietaną, dzemem, itp


Zupa pokrzywowa kremowa
1kg ziemniaków, 2 garście liści młodych pokrzyw, 1 cebula, kawałek pora, 1 łyżeczka masła, bulion(u mnie ok 2l), sól, pieprz, ewent. śmietana lub jogurt




2 garście pokrzyw to około tyle co na zdjęciu, chodzi mi oczywiście tylko o listki najlepiej te z czubka rośliny. Należy je oczyścić i przelać wrzątkiem
Cebulę i por zeszklić i zalać bulionem, dodać żiemniaki i gotować ok 20-25 min aż zmiękną. Dodać pokrzywy i gotować jeszcze 10 min. Zmiksować, przyprawić.
Po nałożeniu na talerz ozdobić można kleksem śmietany lub jogurtu choć ja najbardziej lubię podaną z grzankami.



Zupa pokrzywowo-serowa
2 garście liści młodych pokrzyw, 1 średnia cebula, bulion(ok 2l), 10d serka topionego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, ew. śmietana .

Pokrzywy oczyścić i przelać wrzątkiem.


Cebulę zeszklić dodając na końcu pokrojone pokrzywy, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać bulionem, zagotować i dodać serek. Gotować jeszcze ok 15 min. Doprawić i zmiksować. Można zagęścić śmietaną




Domowa szynka wędzona-parzona

Przepis zaczerpnięty z http://durszlak.pl/przepis/szynka-wedzona-i-parzona?c=tag&t=szynka-domowa-wedzona

Do 1,5 kg szynki, 3-4 łyżki soli, max 10 d soli peklowej, 8+4 liści laurowe, 8+4 kulek jałowca, 8+4 ziaren pieprzu, 2 ząbki czosnku

Szynkę umyć i osuszyć, natrzeć solą roztartą z czosnkiem i odłożyć na noc do lodówki.
Zagotować 1,5 l wody z 5 d soli do peklowania, 4 liśćmi, 4 kulkami i 4 ziarnami, wystudzić. Zalać szynkę tak żeby nic nie wystawało z zalewy bo może zacząć się psuć i wstawić do lodówki. Długość peklowania zależy od wielkości szynki- dużą trzeba potrzymać ok 7-8 dni i wtedy w połowie czasu przygotowujemy świeżą zalewę (dlatego w przepisie podałam podwójną ilość peklosoli i przypraw) do której przekładamy szynkę. Mniejszej wystarczą ok 4 dni. Szynkę codziennie odwracamy.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, obwiązać sznureczkiem (mi udało się kupić taką która już miał sznurek do zawieszania) i wędzić.
Dym nie może być gorący, a najlepsze są szczapki z drzew owocowych (akurat po corocznym cięciu drzewek). Szynka o wadze 1,5 kr potrzebuje 4-5 godzin, ale najlepiej oceniać na oko- po prostu musi zbrązowieć.
Przygotować zalewę z przyprawami ale bez soli i parzyć w niej szynką przez 1-1,5 godz w temp 80*C. Sprawdzam temperaturę termometrem do pieczeni, który od czasu do czasu wbijam też w środek szynki. Jeśli w środku też będzie miała temperaturę 80*C to znaczy że jest dobra.
Na koniec chłodzimy szynkę przez 20  min w wodzie o temperaturze 40*C.
Choć wydaje się to skomplikowane to po pierwszym razie nabieramy wprawy, a problemem jest tylko czas. Mimo to polecam bo smak szynki jest rewelacyjny, a podziw gości zapewniony. Smacznego!

Kiszone pomidory

Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza i choć jeszcze ich nie spróbowałam to wierzę autorce bloga, że są pyszne. Po prostu kilka razy korzystałam z jej przepisów i mam zaufanie.

2 kg małych pomidorków ( ja miałam ze swojego krzaczka plus odmianę Lima, do kupienia także na krośnieńskim bazarze), 10 ząbków czosnku, kawałek 3-5  chrzanu, 4-5 całych łodyg kopru, 1-1,5 l wody, 2-3 łyżki soli niejodowanej

Na dno słoików dać połowę kopru i czosnku, ułożyć dość ciasno umyte pomidory (uwaga aby nie popękały) przetykając kawałkami chrzanu. Na wierzchu ułożyć resztę kopru i czosnku. Wodę zagotować z solą i gorącą zalać pomidory, zakręcić i odstawić aż ustanie fermentacja (podobnie jak przy ogórkach) a potem wynieść w chłodne miejsce.

Kiszone ogórki z winogronami

ogórki, 30 d ciemnych winogron, 5-8 ząbków czosnku, 2 łodygi kopru,  2 liście czarnej porzeczki, 2 liście winogron, 1,5 l wody, 4 łyżki niejodowanej soli

Na dnie słoików ułożyć połowę liści i kopru. Ogórki ułożyć w słoikach wolne miejsca zapełniając winogronami uważając jednak by nie popękały. Dorzucić czosnek, a na wierzch resztę kopru i liści. Zagotować wodę z solą, lekko przestudzić i zalać ogórki. Zakręcić i odstawić aż do ustania fermentacji, a potem wynieść w chłodne miejsce.


Ciasto drożdżowe z truskawkami i budyniem

Pomysł na ciasto pochodzi z Wysokich Obcasów i w oryginale to ok 30 drożdżówek ale ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą blachę otrzymując ogromne ciasto. W pierwotnym przepisie jest rabarbar, który zamieniłam na truskawki i myślę, że mogą być także inne sezonowe owoce. No i miałam tylko jeden budyń ale też wyszło.

750 g mąki, 40 g drożdży, 375 ml mleka do ciasta+ 800ml do budyniu, 120 g cukru pudru, 80g cukru do posypania owoców (niekoniecznie), 90 g masła, 6 jaj, 1 kg owoców, 2 budynie waniliowe
Na kruszonkę 100g mąki, 100g cukru, 60 g cukru

Wymieszać składniki kruszonki i odstawić do lodówki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru pudru i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić.
Wymieszać suche składniki, dodać zaczyn, roztopione masło i roztrzepane jaja. Zagniatać aż ciasto będzie miękkie i gładkie oraz będzie odchodziło od ręki. Jest dość luźne więc w zależności od rodzaju mąki można troszkę podsypać mąką. Odstawić na 1 godz do wyrośnięcia. W tym czasie ugotować budyń i przygotować owoce.
Z ciasta uformować 30 placków, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nie za blisko siebie bo silnie wyrastają . Zdecydowanie potrzebujemy dwie duże blachy. Odstawić na 20 min.
Wersja moja dla leniwych- całe ciasto równomiernie wyłożyć na dużą blachę o wysokich brzegach. Blachy nie wykładałam papierem tylko posmarowałam masłem.
Owoce pokroić na małe kawałki. Ponieważ w przepisie był kwaskowaty rabarbar użyto cukru do posypania, ale truskawki są na tyle słodkie, że nie trzeba ich dosładzać- stąd mój dopisek do cukru do owoców "niekoniecznie". 3/4 owoców wymieszać z budyniem i nakładać na drożdżówki, ozdabiać pozostałymi owocami i posypać kruszonką. Podobnie z wersją dla leniwych- równomiernie nałożyć budyń, truskawki i posypać kruszonką.
Piec 20 min w temp 180 st C


Wielkanocna babka wariatka
Pomysł na babkę znalazłam tutaj ale niestety mój najmłodszy syn jest uczulony na mak więc zrezygnowałam z jednej warstwy. Moja wersja przepisu jest więc troszkę zmieniona, ale dalej bardzo efektowna i co najważniejsze smaczna.
 2 szkl mąki, 1 szkl cukru, 5 jajek, 3/4 szkl oleju, 1 szkl wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 łyżka aromatu waniliowego, kisiel wiśniowy (ewentualnie odrobina- na czubek noża, czerwonego barwnika spożywczego), 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodawać olej, wymieszane cukry, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej. Całość podzielić na 3 części dodając
- do pierwszej - kisiel i ewentualnie barwnik, starannie wymieszać,
- do drugiej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej i aromat, wymieszać,
- do trzeciej - kakao.
Wlać ciasto po kolei do formy na babkę. Piec w 180* przez około godzinę. Po ostygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Piernik marchewkowy
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z kulinarnego dodatku do Gazety Wyborczej "Palce lizać. Słodkie Święta" i mogę polecić z czystym sumieniem- upieczony, sprawdzony, zjedzony!
500g mąki,  szkl startej marchewki, 4 jaja, 1/2 kostki roztopionego i przestudzonego masła, szkl cukru, trochę miodu do smaku, przyprawa do piernika, posiekane orzechy włoskie, 2 łyżki karmelu (1 łyżka cukru stopionego na patelni zagotowana z łyżką wody), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i bułka do formy.
 Jajka ubić z cukrem dodać suche składniki, marchewkę oraz masło i starannie wymieszać. Ciasto ma konsystencję  śmietany. Pieczemy w formie keksowej, ale ponieważ ciasta jest dość sporo dobrze sprawdzi się też średniej wielkości tortownica. Piec około godziny w temp 180*C , wbity po tym czasie w ciasto patyczek powinien być suchy.


Tort gruszkowo-karmelowy
Tort nazwałam gruszkowym bo karmelizowane gruszki w dużych ilościach rewelacyjnie podkreślają smak. Naprawdę warto dodać ich więcej niż w przepisie, tym bardziej masła z karmelem jest aż za dużo.
Niestety okazało się, że w całym domu nie ma folii bąbelkowej, więc wykorzystałam zwykłą, gładką z rozciętej koszulki. Zastygającą czekoladę warto włożyć do lodówki, ale przed samym ozdabianiem wyciągnąć aby się ogrzała- bardzo zimna jest zbyt krucha. Co prawda połamane kawałeczki też można wykorzystać do dekoracji, ale przepis mówi o długich plastycznych paskach. Wierzch udekorowałam karmelowymi wzorkami- czyli uporządkowany chaos.
Karmel
150 g cukru            
2 łyżki wody
Przygotowujemy folię aluminiową, którą można posmarować lekko oliwą, co potem ułatwi nam zdjęcie karmelowych wzorków. Cukier z wodą podgrzewać na umiarkowanym ogniu do momentu roztopienia cukru. Chwilkę czekamy, aż masa lekko zbrązowieje ale się nie przypali. Łyżeczką wylewamy karmel tworząc zaplanowany wzorek np kratkę, lub po prosty esy-floresy. Gdy karmel zastygnie odklejamy folię i ozdoba gotowa.

Rafaello z adwokatem dla dorosłych
Przepis jak wiele innych moich ulubionych pochodzi ze strony Domowe-Wypieki i znajdziecie go tutaj. Smak rewelacyjny i mocno adwokatowy, więc zdecydowanie nie posmakuje dzieciom.

Domowy krem czekoladowo- orzechowy
Przepis pochodzi z "COOKING&GOODLOOKING" i znajdziecie go tutaj - zapewniam, że jest rewelacyjny. Użyłam orzechów włoskich, słodzonego mleka ( brak miodu) i dwie gorzkie czekolady ale nie sądzę aby to jakoś znacząco zmieniało smak.

Tort letni (krucho-bezowo-lodowy)

Kruche ciasto
30 dag mąki, 3/4 szkl cukru pudru, 25 dag masła, 3 żółtka

Wersja I  (poprawna politycznie)
Przesianą mąkę posiekać z zimnym tłuszczem, dodać cukier i żółtka i szybko zagnieść. Odłożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Piec na złoty kolor w temp 200*C, Odstawić do wystygnięcia.

Wersja II (rewolucyjne i moja ulubiona)
Tłuszcz stopić i przestudzić, dodać mąkę i starannie wymieszać. Dodać cukier i żółtka, zagnieść i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Dalej postępujemy jak w wersji I.

Beza
3 białka, 13,5 dag cukru, 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna dodać po trochę cukier i mąkę cały czas ubijając (niech żyje robot kuchenny!). Masę przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym  papierem to pieczenia, wyrównać i piec ok 30 min w temp 150*C. Długość pieczenia zależy od grubości bezy- jeśli mamy małą tortownicę, a masa będzie grubo nałożona powinna spędzić w piekarniku nawet 40 min.

Na kruchy spód wyłożyć lody, przykryć bezą odwróconą do góry nogami (dzięki czemu uzyskamy idealnie gładką powierzchnię. Ozdabiamy truskawkami przekrojonymi na pół, bitą śmietaną i/lub sosem truskawkowym.



Faworki
40 dag mąki, 2 jajka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 dag masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl mleka, kieliszek wódki (lub jeszcze lepiej aromatycznej nalewki)

Masło stopić i przestudzić. Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, mleka, cukru, cukru waniliowego, jajek i alkoholu zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu cieniutko rozwałkować, wycinać faworki, smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączyć na papierowych ręcznikach. Posypywać cukrem pudrem i  ..... smacznego!

Bułeczki
45 dag mąki pszennej,1 łyżeczka soli, 6 dag drożdży, 2 łyżki miodu, pestki do posypania.
Mąkę wymieszać z solą, wkruszyć drożdże i zalać 3/4 szkl. wody wymieszanej z połową miodu. Gdy zacznie wyrastać dodać ponownie 3/4 szkl. wody i resztę miodu, wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. Z ciasta uformować małe bułeczki (ok 12), naciąć na krzyż i odstawić do wyrośnięcia. na 15 min. Po tym czasie posmarować wierzch wodą i posypać pestkami. Piec 1/2 godz w 200*C

Tarta z kozim serem i gruszkami
(niecnie zwana sernikiem na cieście z gruszkami)
gotowe kruche ciasto, 40 dag miękkiego koziego sera typu twarożek, cukier waniliowy, 5 żółtek, 10 dag cukru, 1/2 szkl. śmietanki 36%, gruszki.

Ponieważ deser z założenia miał być szybki użyłam gotowego ciasta, którym wyłożyłam formę do tarty. Okrawki wykorzystałam do zrobienia ozdobnej kratki.
Cukier zmiksować z żółtkami, dodać cukier waniliowy i ser. Mój wychodzi na tyle miękki, że nie muszę go mielić, wystarczy utrzeć w malakserze z resztą składników. Śmietanę ubić i delikatnie wymieszać z masą. Wszystko przełożyć do formy wyłożonej ciastem, na wierzchu ułożyć obrane i wypestkowane gruszki pocięte w ósemki, a na całości ułożyć kratkę z resztek ciasta pociętego na cienkie paseczki. Piec ok. 30 min w temp. 200*C

Węgierska zupa gulaszowa
40 dag chudego mięsa (u mnie kurczak),opcjonalnie tyle frankfuterek ile czekających głodomorów, cebula, zmiażdżony ząbek czosnku, 15 dag ziemniaków, 10 dag fasolki (wcześniej ugotowanej lub z puszki), 10 dag pieczarek, marchewka, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki oleju, puszka krojonych pomidorów w zalewie, 1,5 szkl bulionu, 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku, szczypta soli i pieprzu

Składniki dodajemy po kolei czekając,aż poprzedni lekko się podsmaży, więc w tym czasie możemy sobie kroić bo tempo nie jest zbyt szybkie.
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy, kroimy ziemniaki i dodajemy do mięsa, przysmażamy uważając aby nie przywarły, dorzucamy marchewkę w plasterkach, potem cebulę w piórkach, paprykę w paseczkach i na końcu pieczarki w ćwiartkach. Chwilkę wszystko dusimy i zalewamy pomidorami oraz bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 30-40 min. Na końcu dodajemy fasolę i ewentualnie frankfuterki, gotujemy jeszcze ok 10 min. na małym ogniu.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i chlebem, najlepiej jeszcze ciepłym domowym.


Domowa pizza 
40 dag mąki, 4 dag drożdży, 6-7 łyżek oliwy, woda, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek.

Zrobić zaczyn z drożdży, 3 łyżek ciepłej wody, cukru i trzech łyżek mąki. Gdy drożdże ruszą wlać do mąki dodać oliwę, zioła, sól i wody tyle aby wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy
1/2 puszki pomidorów wraz z sosem, "włoskie"zioła, sól, pieprz

Zmiksować pomidory, przyprawić do smaku.


Gdy ciasto wyrośnie można je rozwałkować (moja metoda) lub rozciągnąć ręcznie (metoda mojego męża), nadając mu kształt używanej blaszki lub tacki. Placek nakłuwamy widelcem, smarujemy oliwą oraz sosem pomidorowym i nakładamy farsz wg. uznania. Polecam np. zestaw serów- żółty, mozarella i pleśniowy. Zasadą jest umiar i prostota- lepiej smakuje pizza mająca mniej składników, góra 2-3 nie licząc sosu i sera.,a jeśli już mieszamy kilka można rozkładać je oddzielnie na poszczególnych trójkącikach.
Pieczemy w temp ok.200*C






Shrek
Przepis pochodzi z http://mojeciacho.blox.pl/2012/05/Ciasto-Shrek.html i jest przebojem wszystkich imprez z uczestnictwem dzieci. W szkole mojego syna pojawił się nawet jako ciasto na klasową wigilię;)

 Biszkopt
5 jaj, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Ubić białka z solą na sztywno, dodać cukier i chwilę ubijać, dodać żółtka- wymieszać, dodać olej- wymieszać, porcjami dodawać wymieszane produkty sypkie. Starannie wszystko wymieszać. Piec ok. 35 minut w temp 180*C.

Zielony budyń
3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g), 1 litr zielonego soku (np pysio)
 Odlać 1 szklankę soku w którym rozpuścić budynie, resztę soku zagotować i postępować jak przy robieniu budyniu. Wystudzić




Masa śmietanowa
0,5l kremówki, 1 płaska łyżka cukru pudru, 2 galaretki agrestowe
Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem , delikatnie wlać tężejącą galaretkę cały czas ubijając. Uwaga -BARDZO SZYBKO TĘŻEJE!

Dodatkowo
2 opakowania galaretki agrestowej, 2 opakowania delicji

Na biszkopt wyłożyć masę śmietanową, potem ułożyć delicje, szybko przykryć zielonym budyniem i zalać tężejącą galaretką.  Najlepiej wcześniej przygotować biszkopt i masę śmietanową z delicjami i dopiero wtedy robić budyń bo naprawdę tężeje błyskawicznie.

Ciasto snickers
Pochodzi z mojej ulubionej strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-inne/383-przepis-na-ciasto-snikers#comment-2290
Masa krówkowa
1 puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
Jeśli korzystamy z mleka należy gotować je całkowicie zalane wodą 3 godz.

Ciasto kakaowe
7 jajek, 5 łyżek mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru

Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie błyszcząca. Dodać żółtka, wymieszać, stopniowo wsypać składniki sypkie wcześniej wymieszane. Starannie wymieszać. Piec ok. 30 min w temp 180*C. Wystudzić podzielić na 2 blaty.

Ciasto orzechowe
5 białek, 250 g zmielonych orzechów, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować jak biszkopt kakaowy.. Piec 20-25 min w temp 180*C.

Masa
5 żółtek, 0,5l mleka, 0,5 szkl cukry, 0,5 kostki masła
Żółtka wymieszać  z mlekiem i cukrem. Ciągle ubijając zagotować (ja robi to w kąpieli wodnej) aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, cały czas ucierając dodać zóltka ewentualnie łyżkę alkoholu.

Dodatkowo
 3-4 łyżki posiekanych orzechów, trochę startej czekolady

Układać: blat kakaowy,
              3/4 masy,
              blat orzechowy,
             masa krówkowa,
              blat kakaowy,
              reszta masy,
               posypać orzechami i startą czekoladą.
Wstawić do lodówki aby ciasto dobrze stężało.
Biszkopty z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i smaczne więc uzywam ich także do innych ciast np. tortów

 Bajgle

przepis zaczerpnięty ze strony Domowe-Wypieki.pl. Mimo, że wygląda na skomplikowany robi się szybko i prosto.
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-i-bagietki/247-przepis-na-bajgle
a więc

Pierniczki
20 dag masła, 20 dag cukru, 2 jaja, 1/2 szkl płynnego miodu, skórka otarta z cytryny, ok. 60 dag mąki, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka imbiru

Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym, najlepiej mikserem. Dodać jaja, miód i skórkę cytrynową i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami i szybko wymieszać. Ciasto odstawić na noc do lodówki. Jeśli się zdarzy, że poleży dwie noce to nic wielkiego się nie dzieje.
Wałkować częściami na grubość ok, 3 mm i wycinać foremkami pierniczki. Piec przez 15 min w temp. 180*C.
Po wystudzeniu można je ozdobić lukrem, a jeśli wcześniej zrobię w nich dziurki (np. rurką do napojów) mogą być ozdobą choinki

Panna cota z jogurtem
2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny, 600g jogurtu owocowego, 1 3/4 szklanki śmietanko 30%, 1 łyżka cukru

Żelatynę zalać wodą i sokiem z cytryny, odstawić na 15 min. Jogurt wymieszać z 3/4 szklanki śmietanki. Resztę śmietany podgrzać z cukrem, aż cukier się rozpuści, a śmietana będzie gorąca ale nie zagotować. Do gorącej śmietany dodać żelatynę i starannie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wymieszać z jogurtem, rozlać do miseczek i odstawić na 8 godzin do lodówki.
Mój jogurt był truskawkowy więc jako sosu użyłam musu ze zmiksowanych truskawek z kompotu, ale smakami można się pobawić stosując inne kompozycję. W oryginale (chyba Poradnik Domowy) jogurt jest z owoców leśnych, a sos z mieszanki kompotowej o takim samym smaku). Deser jest puszysty i bardzo delikatny.
  

Nachos z nutką chili 
http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/01/nachos-z-nutka-chili.html 



Kurczak w winie w oparciu o przepis z Poradnika domowego" (07.12)
1,5 kg kurczaka lub filetów, 20dag wędzonego boczku w plastrach, 25-30 dag małych pieczarek, 20 dag marynowanych cebulek szalotek (ja użyłam świeżych), 10 dag masła, po 3 łyżki masła i oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, łyżka cukru, pieprz, sól
Marynata
3 szkl czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, 60-100 ml brandy lub winiaku, marchewka, 2 średnie cebule, pomidor, 2 ząbki czosnku, 5-7 gałązek natki pietruszki, 2 gałązki tymianku, liść laurowy, 15-20 ziaren pieprzu

Prace zaczynamy wieczorem poprzedniego dnia od przygotowania marynaty. Obraną marchew i cebulę pokroić w plastry, czosnek rozgnieść lub drobno pokroić. W dużej misce lub garnku wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej filety lub podzielonego kurczaka, wszystko starannie pomieszać i odstawić przykryte naczynie na 12 godz do lodówki.
Następnego dnia wyciągnąć kurczaka i odsączyć z marynaty, odcedzić warzywa i zioła nie wylewając marynaty. w dużym rondlu lub patelni na maśle i oliwie obsmażyć kurczaka, a gdy się zarumieni dołożyć warzywa i zioła z marynaty. Chwilę smażyć, potem zsunąć na bok a na środku, na tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę. Smażyć 2-3 min, ciągle mieszając wlać winną zaprawę, lekko wszystko wymieszać, posolić i zagotować. Garnek przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości lub jeśli naczynie jest do tego przystosowane wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C na 40-50 min.
Szalotki zalać w rondelku wodą tak by były przykryte, wsypać łyżkę cukru, szczyptę pieprzy i soli i gotować na mały ogniu aż do odparowania wody. Oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki obsmażyć a potem udusić, doprawić i dodać do gotowych szalotek. Pokrojony boczek obsmażyć na oliwie i połączyć z szalotkami i pieczarkami.
Gotowego kurczaka wyciągnąć z marynaty i w rondelku trzymać w cieple. Wywar odcedzić do czystego naczynia, pozostałe z wywaru warzywa przetrzeć i połączyć z wywarem, jeśli sos jest zbyt rzadki można go odparować. Dołożyć szalotki, pieczarki i boczek, starannie wymieszać, doprawić i zalać kurczaka. Przykryć i dusić 3-6 min. Trochę pracy ale warto. Po prostu pychota!

Motylkowy tort urodzinowy pomysł wg "Potrawy jak z bajki" B.Lasota,R.Sławińska

Biszkopt, poncz i masa wg przepisu na tort urodzinowy

Dekoracja
banan, owoce, bita śmietana, 2 laski wanilii, przydadzą się kolorowe groszki i posypki.

Przełożony kremem biszkopt przekroić na pół i ułożyć na dużym półmisku tak, aby przypominał skrzydła motyla. Między nimi ułożyć tułów- obrany banan skropiony sokiem z cytryny. Boki mi wierzch skrzydełek udekorować bitą śmietaną, owocami, groszkami i posypkami. Zrobić motylowi oczy i usta oraz czułki z lasek wanilii. Latem do ozdoby można wykorzystać tylko owoce.




Domowy poncz owocowy
szklanka mocnej herbaty (może być czarna ale też ulubiona owocowa), sok z 3 pomarańczy i sok z 1 cytryny, pół szklanki soku malinowego, ewentualnie szklanka soku z ananasa z puszki (ale tylko naprawdę smacznego, bez chemicznego posmaku), 2 szkl przegotowanej z łyżką cukru i ostudzonej wody, lód, owoce

Mocno oziębioną herbatę wymieszać z sokami owocowymi, sokiem malinowym i wodą. Dobrze wymieszać, dodać lód i pokrojone na cząstki owoce np. pomarańcze, cytrynę, jabłko, kawałki ananasa z puszki.







Ostudzony biszkopt przełożyć masą w jednym lub dwóch smakach np czekoladową i waniliową. Ozdobić.

Obiad rodzinny

Zupa-krem z kurczaka
15 dag kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowej kości rosołowej (niekoniecznie), marchewka, pietruszka, kawałek selera, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu, liść laurowy, ziele angielskie, ziarnisty pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka soku z cytryny, mielony pieprz, sól,  ew. vegeta, kostka rosołowa

Ugotować rosół z 5 szklanek wody, kurczaka, skrzydełka, kości, warzyw, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Gdy mięso będzie miękkie wszystko przecedzić, a mięso drobno pokroić, jeśli ktoś lubi  można też zetrzeć warzywa na grubej tarce. Mięso i ew. warzywa dodać do zupy, doprawić gałką, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ew. vegetą i kostką rosołową, zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić zupę. Podawać w bulionówce, posypaną natką z pasztecikami drożdżowymi lub z ciasta francuskiego.

Kurczak w sosie pomarańczowym
50 dag ugotowanego lub opieczonego kurczaka, łyżka oleju, cebula, 2/3 szklanki niesłodzonego soku z pomarańczy (może też być świeżo wyciśnięty, ale nigdy nektar lub napój), 2 łyżki ketchupu, łyżka octu winnego, po łyżeczce cukru i sosu sojowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pieprz, sól

W głębokiej patelni lub rondlu podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w piórka (ok. 3 min), wlać sok z pomarańczy, ketchup i ocet, dodać cukier, sos sojowy, pieprz i sól. Dusić pod nakryciem ok. 10 min. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i zagęścić sos, mieszając zagotować. Dodać pokrojone w kostkę mięso i powtórnie zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem.



Baba drożdżowa (która zawsze się udaje)
45 dag mąki, 4 dag drożdży, 3 żółtka, 2 jajka, 100 ml mleka, 10 dag masła, 10 dag cukru, szczypta soli
Ponieważ do większości ciast używam robota etapy pracy dostosowałam do możliwości zastosowania odpowiednich naczyń i końcówek. 

Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodać drożdże i 1 łyżkę mąki, starannie rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka i wymieszać je dokładnie z jajkami (misa robota z końcówką do ubijania). Masło roztopić i przestudzić. Dodać do miski z jajkami mąkę, szczyptę soli, drożdże i wyrobić ciasto końcówką do wyrabiania. Pod koniec dodać masło i znów wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Delikatnie przełożyć do dużej (babka bardzo urośnie), wysmarowanej masłem formy- ciasto powinno sięgać maksymalnie do 2/3 jej wysokości,  i znów odstawić na około 20 min. Piec na złoty kolor w temp. 180*C.
Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Grysikowiec z "Aromatu kuchni"
Ciasto:1 szklanka cukru, 7 dag margaryny, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 1/2 kg mąki, 2-6 łyżek mąki, 1 łyżeczka sody,
Krem: 1/2 l mleka, 5 czubatych łyżek grysiku, 3/4 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko
Dodatkowo: 1,5 szklanki ostudzonej i lekko słodkiej kawy, 1-2 kieliszki wódki, 1/2 słoika dżemu, polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki cukru, 2łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany

Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, piec każdą część przez 15 min. w temp 180*C
Grysik ugotować na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem, ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego grysiku.
Kawę wymieszać z alkoholem i nasączyć płaty ciasta. Nawet jeśli się któryś pokruszy to nie szkodzi, ten najbardziej uszkodzony można umieścić w środku ciasta zlepiając go marmoladą i masą. Smarujemy ciasto marmoladą, masą, nakładamy blat ciasta, znów marmolada i masa, ostatni blat lekko smarujemy marmoladą i polewą czekoladową. Pierwszego dnia ciasto jest dość kruche i nie związane, najlepsze jest na drugi dzień.


Paszteciki
1,5 szklanki mąki, 2-3 dag drożdży, ok. 3/4 szklanki mleka, jajko, szczypta soli, 5 dag tłuszczu

Z części mleka, drożdży i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajko, rozczyn, resztę mleka, sól i dokładnie wyrobić. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotować farsz. Mój składał się z ok. 10 dag kiełbasy zmielonej w maszynce z podsmażoną cebulkę i wcześniej namoczoną czerstwą kajzerką.
Ciasto dzielimy na pięć części, które rozwałkujemy na wąskie prostokąty. Na ciasto nakładamy równą warstwą farsz pozostawiając wolną część do zlepienia i zwijamy w rulon. Ciasto tniemy w równej wielkości kawałki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze podwinięciem ciasta do spodu. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175-180*C na złoto




Strucla z dżemem (marmoladą)
3 szklanki mąki, ok. 3/4 szklanki mleka, 5 dag drożdży, ok. 1/3 szklanki cukru, 8 dag margaryny, 2 jajka, szczypta soli dżem lub marmolada

Z części letniego mleka, łyżki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Stopić margarynę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto (przydaje się robot z odpowiednią końcówką). Stopniowo dodawać przestudzony tłuszcz i wyrabiać aż ciasto odstaje od ręki. Wówczas przykryć ściereczką i odstawić w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 1 cm , posmarować marmoladą i zwinąć formując strucle,  przekroić wzdłuż i obie części splatać tak aby widoczne było nadzienie. Ciasto ułożyć na natłuszczonej blasze i chwilę odstawić do wyrośnięcia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170-180*C) ok. 40-50 minut. Oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


Rogaliki drożdżowe z marmoladą
2,5 szklanki mąki, 13 dag margaryny, ok. 8 łyżek cukru, 5 dag drożdży, 4 jajka, szklanka mleka, cukier waniliowy, marmolada, tłuszcz do blachy

Z drożdży, części mleka, mąki i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Stopić i przestudzić margarynę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać rozczyn, żółtka, cukier waniliowy i resztę mleka. Wyrabiać ciasto dodając po trochę przestudzoną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na kształt koła o grubości ok 1 cm. Ciasto pokroić promieniście (jak pizzę) na trójkąty, na środku każdego kłaść marmoladę i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Rogaliki posmarować rozbitym białkiem i posypać cukrem. Piec na złoto w temp 185*C.









Faworki

1,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru pudru, łyżka spirytusu lub octu, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania

Z mąki, żółtek, śmietany i octu zagnieść ciasto twarde jak na pierogi. Dobrze wyrobić, a potem "zbić" wałkiem, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 1-2 godziny. Ciasto bardzo cienko rozwałkować (ja widzę przez nie ciemne sęki na mojej stolnicy), pokroić w pasy o długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć
 środek i przewlekać przez nacięcie jeden z końców. Smażyć na złoto, potem odsączyć na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.


Pączki
2,5 szklanki mąki, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki oleju, 4-5 żółtek, szklanka mleka, 5 dag drożdży, ok. 20 dag powideł, łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania

Z drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn, mleko, sól i spirytus i wyrabiać aż do momentu ukazania się pęcherzyków powietrza. Polecam robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta. Pod koniec dodać olej i znów wyrobić aż będzie odstawało od ręki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Znów zostawić do wyrośnięcia.


Tłuszcz rozgrzać do takiej temperatury aby wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypłynął. Wyrośnięte pączki  wkładać do rozgrzanego tłuszczu, przykryć naczynie  (w moim wypadku to frytkownicę) pokrywą, a gdy pączki zarumienią się obracać je na drugą stronę i dosmażać już bez przykrycia.


O dobrym wyrobieniu ciasta będzie świadczyć jasna obwódka pączka, która powstaje przy wyrastaniu ciasta w czasie smażenia.
Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i gdy przestygną nadziewać powidłami.

Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz